Koliko su opasne alergije

29/04/2015

Koliko su opasne alergije?

Kad je reč o alergijama, najteže je prepoznati ih. Navikli smo promatrati samo njihove simptome kao što su suzne oči, šmrcanje, problemi sa sinusima, osipi na koži, astma i groznica.

Međutim, alergije su zapravo podmukle i češće nego što mislite. Mogu se javljati kao artritis, upala žučnog mehura, uporna glavobolja, Crohnova bolest, depresija, te poprimaju više od stotine drugih zdravstvenih tegoba za koje se nikad ne bi pomislilo da su alergije. Alergije nisu uzrok svih bolesti, no zato mogu sudelovati u gotovo svakoj bolesti i imati važnu ulogu u njenom razvoju. Tako su česte da bi, ako vam lekar nije naveo konkretan uzrok ili simptome vaših zdravstvenih tegoba, prvo trebali pomisliti na alergiju.

Alergije se obično ne smatraju opasnima po život. Ko je ikad umro zato što mu curi nos? Takvo nerazumevanje problema i dalje preovladava, iako su gotovo svi čuli za anafilaksiju, jaku alergijsku reakciju od koje se umire u nekoliko minuta. Malo koja druga bolest može ubiti tom brzinom. Od anafilaksije se umire u šesnaest minuta do dva sata nakon kontakta s alergenom, nezavisno o tome radi li se o ubodu pčele, šaci pojedenog kikirikija ili penicilinskoj injekciji.

Nerazumevanje je još veće kad je reč o sporom razvoju većine alergija. Tokom meseci i godina alergija može toliko oslabiti organizam i time stvoriti uporište nekoj drugoj, životno opasnoj bolesti. To je tako zato što alergije, prepoznali ih mi ili ne, s vremenom slabe imunološki sistem, pa se telo ne može braniti od stranih uljeza i degeneracije tkiva. Najčešći način na koji alergija ubija nije anafilaktički šok nego polagani i podmukli sindrom višestrukih simptoma.

Kako prepoznati alergiju?

O alergiji se može raditi svaki put kad telo zahvati neki upalni proces. Isti su znakovi alergije kao i upale: bol, oticanje, vrućina i crvenilo. Svaki put kad imaš alergiju, prisutan je jedan od ovih simptoma ili čak više njih. Ako je alergijska reakcija bliže koži, očita su sva četiri znaka. Primera radi, osip će izazvati otok, crvenilo, osećaj topline i bol. Katkad će se reakcija javiti dublje, gde ima manje živčanih završetaka.

U tom slučaju tkivo može biti oteklo, crveno i toplo, a da to ni ne osetiš. Simptomi će se menjati u zavisnosti od toga gde se reakcija javlja. Upalni procesi obično nose nazive koji završavaju na –itis. Ako se alergijska reakcija koja izaziva upalu javi u sinusima, naziva se sinusitis, u crevima kolitis, u zglobovima artritis, u bronhijama bronhitis, na koži dermatitis.

Posted in Vesti